Hangi Seramik Fırınını Tercih Etmeliyim? Önden Yüklemeli mi? Üstten Yüklemeli mi?

Seramiğin tutkunuz olduğunu keşfettiyseniz ve kendinizi bu alana adamak istiyorsanız; ilk aşamada ihtiyaç duyduğunuz en önemli ekipman şüphesiz ki seramik fırını. Seramik fırınları söz konusu olduğunda farklı seçenekler karşımıza çıkıyor. Fakat bu endüstriyel seramik fırınları temelde iki farklı gruba ayrılıyor. Bunlar önden yüklemeli seramik fırını ve üstten yüklemeli seramik fırını. Peki, hangi seramik fırını sizin için en uygun?

Hangi Seramik Fırınını Satın Almalıyım?

İnternette bazı seçenekler aramaya başladıysanız; geniş model, fiyat ve boyut yelpazesi olduğunu fark etmişsinizdir. Son yıllarda el yapımı seramiklerdeki popülarite, bu tür ekipmanlara olan talebi arttırdı. Bundan dolayı çok çeşitli seramik fırını modelleri ile karşılaşıyoruz.

Seramik fırını üreticileri ise her türlü ortamda çalışabilecek, verimli ve yüksek performansa sahip ürünler geliştirmiştir. Çeşitli güç ve boyutlardaki seramik fırınları arasından tercih yaparak, ihtiyaçlarınızı optimal anlamda karşılamanız mümkün olabilecektir.

Daha küçük seramik fırını çeşitleri, az üretim yapan veya minyatür objeler (takı vb.) üreten kişiler ve küçük atölyeler için yeterli olacaktır. Nabertherm TOP serisi arasında yer alan TOP-16 modeli bu aşamada işinizi görecektir. Üstten yüklemeli seramik fırınları arasında yer alan ürün, 16 litre kapasitesi ile ihtiyaçlarınızı maksimum düzeyde karşılayacaktır.

Orta boyutlu fırınlar gerek büyüklükleri gerekse teknik özellikleri bakımından sanatsal seramik üretimi gerçekleştiren atölyeler ve okullar için özel olarak tasarlanmıştır. Bu bağlamda önden yüklemeli seramik fırınları bir adım öne çıkar. Örneğin, 300 litre kapasiteli Nabertherm Chamber Kiln N 300 model fırın, seramik fırını ihtiyacı için en iyi seçimlerden biridir.

Hangi Boyutta Seramik Fırını Almalıyım?

Seramik fırını almaya karar verdiyseniz, tercihinizi ihtiyaçlarınıza göre netleştirmelisiniz. Çok fazla sayıda parça üretiyorsanız ya da birden fazla parçayı aynı anda pişirecekseniz; daha büyük kapasiteli fırınlara yönelmelisiniz.

Heykeller ve vazolar gibi büyük boyutlu parçalar üretiyorsanız; doğal olarak büyük kapasiteli bir seramik fırını edinmeniz son derece önemlidir. Seramik fırınlarının sağlıklı çalışabilmesi için ısının sirkülasyonu ve hem refrakter hem de rezistansların daha uzun ömürlü olması için tüm konturu etrafında yaklaşık 15 ila 20 mm’lik bir boşluk kalması gerektiğini de göz önünde bulundurmalısınız.

Parçaların bir ya da iki parti halinde çıkması sizin için yeterliyse ve küçük boyutlu ürünler tasarlıyorsanız; daha küçük ebatlara sahip olan seramik fırınları arasından seçim yapabilirsiniz. Büyük bir fırının daha fazla enerji tükettiğini de bilmelisiniz.

Yorum yapın