İçeriğe geç

Seramik Yapımı Malzemeleri

Seramik her ne kadar elle yapılan bir hobi ve sanat olsa da, daha sağlıklı sonuçlar alabilmek, üretim sürecinizi hızlandırabilmek ve daha konforlu / hatasız üretim yapabilmek için bir takım seramik ekipmanları edinmeniz gerekir. Edineceğiniz seramik ekipmanları, üreteceğiniz ürüne, yapacağınız işe ve üretim yönteminize göre farklılık gösterecektir. Seramik yapanların sıklıkla kullandığı ekipmanları ve tüketim malzemelerini sizler için derledik.

Alışveriş listesine ulaşmak için buraya tıklayın.

Turnet

Tasarladığınız objeyi üzerine koyabileceğiniz bir turnetinizin olması seramik yaparken işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Pişmemiş seramik ürünler, henüz yumuşak ve dayanıksız olduğu için kolaylıkla hasar alabilirler veya kırılabilirler. Bu sebeple ürününüzü bir turnet üzerinde şekillendirirseniz hasar verme riskiniz ortadan kalkar.

Pişmiş ürünü de turnet üzerinde sırlamak daha sağlıklıdır. Çünkü her seferinde ürünü ellemenize gerek kalmaz ve sırladığınız yerlerde pişim sonrası dalgalanma ve parma izi görme ihtimaliniz bir hayli düşük olur.

Seramik Başlangıç Seti

Bu tür setler başlangıç aşaması için ihtiyacınız olabilecek neredeyse tüm aletleri içerir ancak kalite olarak biraz düşüktür. Bu sebeple ilk etapta seramik başlangıç seti alıp, sonrasında yoğun kullandığınız ürünleri görerek bu ürünlerde daha kaliteli alternatiflere yönelebilirsiniz. Örneğin; başlangıç seti içerisinde yer alan seramik çamuru kesme teli çok uzun ömürlü olmaz. Bu sebeple yeni alacağınız kesme telini seçerken kaliteli alternatifleri değerlendirmenizi öneririz.

Çamur Kesme Teli

Porselen veya seramik çamurunu kolay bir şekilde kesmek ve bölmek istiyorsanız kesinlikle çamur kesme teli edinmelisiniz. Bu tip seramik ekipmanları genelde düşük kalite ve yüksek kalite olarak satılmaktadır. Tavsiyemiz maliyetine bir defa da olsa katlanıp yüksek kalite seramik ekipmanları tercih etmeniz yönünde. Böylelikle tekrar eden masraflarınız olmayacaktır ve ekipmanlarınızı uzun süre boyunca kullanabilirsiniz.

Bu arada çamur kesme teli, biraz uğraşla sizin de yapabileceğiniz bir alettir. Keza bazı seramik ekipmanları evde yapmaya müsaittir. Günlük hayatta kullandığınız araç ve gereçleri bu gözle değerlendirerek maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.

Sır Maşası

Ürünlerinizin bütününü daldırma yöntemiyle sırlayacaksanız bir sır maşası sizin için olmazsa olmazdır. Sır maşası bisküviye sadece 4 noktadan temas eder ve elinize almadan ürününüzü sıra daldırabilirsiniz. Böylece tutma alanlarına sır değmeme ihtimali ortadan kalkar.

Sır maşası tercih ederken paslanmaz çelik olanları tercih etmeye özen göstermeniz iyi olur. Sır maşası sıvıya temas eden bir ekipman olduğu için paslanmaması uzun ömürlü olması için önemlidir.

Oyma ve Şekillendirme Aleti

Özellikle heyken yapanlar vazgeçilmez ekipmanı oyma ve şekillendirme aletidir. Çamuru dilediğiniz gibi oymanızı ve şekillendirmenizi sağlar. Kağıda yazı yazarken kalem ne anlam ifade ediyorsa heykeltraşlar için de oyma ve şekillendirme aleti aynı anlamı taşır. Oyma ve şekillendirme aleti tercih ederken paslanmaz çelik olan alternatifleri değerlendirmenizi öneririz.

Modelaj Takımı

Ürününüzü tasarlarken veya üretirken daha ince dokunuşlar yapabileceğiniz, farklı dokular oluşturabileceğiniz aletler bütünüdür. Bu aletleri kullanarak kesme, kırpma, delme, sıvama gibi müdahaleleri gerçekleştirebilirsiniz.

Toplu Modelleme Seti

Çamurda oval çukurlar oluşturmak için kullanılabilir. Kullanım alanları yaratıcılığınızla sınırlıdır ancak daha yumuşak kenarlı dokunuşlar için tercih edilir.

Metal Sistre Seti

Ürününüzü sıvarken, sıyırırken, kazırken farklı kenarlara sahip sistre alternatifleri işinizi bir hayli kolaylaştıracaktır. Özellikle turnet ile kullanılırsa daha faydalı olur. Bir elinizle sistreyi tutarken bir elinizle de turneti döndürerek verimli sonuç elde edebilirsiniz.

Bambu Fırça

İlk pişirim sonrasında dekorlama ve sırlama aşamasında en estetik ve sağlıklı dokuyu bambu fırça ile elde edebilirsiniz. Bambu fırça tercih ederken ucunun keçi veya kısrak kılından olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü keçi ve kısrak kılı hem formunu zamanla kaybetmez hem de sır tutumu herhangi bir fırçaya göre çok daha verimlidir.

Edineceğiniz seramik ekipmanları ihtiyacınıza göre farklılık gösterecektir. Seramikçilerin sıklıkla kullandığı ekipmanları ve tüketim malzemelerini derledik.

Geri Dönüşüm Varili

Geri dönüşüm için kenara ayırdığınız artık çamurlarınızı daha fazla kurumaması için ağzı kapalı bir kapta biriktirmeniz faydalı olur. 25 veya 30 litrelik bir varil bunun için idealdir. Böylelikle geri dönüşüm sürecinizin tekrar etme periodu daha uzun aralıklarla olur. Artık çamurunuz biriktikçe çamur seviyesi kadar su eklemeyi de unutmayın. Süreç dahilinde çamur suyla beraber yumuşayacaktır. Variliniz dolduğunda mikser uçlu bir matkapla artık çamurunuzu tekrar kullanılabilir hale getirebilirsiniz.

Geri dönüşüm süreciyle ilgili daha detaylı bilgi için aşağıdaki makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://seramikkursu.com/2022/02/14/artik-camurlar-nasil-geri-donusturulur-geri-donusum-yapmanin-puf-noktalari/