İçeriğe geç

Kaç Çeşit Seramik Çamuru Var? Hangi Çamuru Kullanmalıyım?

Farklı türde birçok seramik çamuru vardır. Bunlar genel olarak aşağıdaki gibidir.

Kırmızı Seramik Çamuru

Toprak killeri, çömlekçiler tarafından kullanılan en eski killerdir ve günümüzde en yaygın olanlarıdır. Çok kullanışlıdır ve yeni başlayanlar için uygundur. Çanak çömlek renkleri çoğunlukla sıcaktır. Islak kil kahverengi, kırmızı, turuncu veya gri tonlarındadır.

Toprak kaplar heykel, el yapımı ve çark fırlatma için kullanılır. Heykeller, saksılar ve diğer dış mekan dekorasyonları oluşturabilirsiniz. Donarsa, su içeride hapsolamaz ve çatlayamaz.

Killi Seramik Çamuru

Seramik kili en yumuşak kil çeşididir ve çok sınırlı mineral safsızlıkları içerir. Yaklaşık %10-25 mika ile büyük oranda kaolinit ve kuvars içerir. Seramik kili, çok ince mineraller içeren tortular olarak doğal bir şekilde oluşur. Linyit gibi malzemeler de bilyeli kilde bulunabilir. Yüksek bağlayıcı kalitesi nedeniyle seramik kili genellikle yer karoları, klozetler, vazolar, fırın mobilyaları ve sofra takımları için kullanılır.

Stoneware Seramik Çamuru

Stoneware çamur orta derecede plastik, sert ve gözeneksizdir. Adını taşa benzer özelliklerinden dolayı İngilizce taş anlamına gelen stone kelimesinden almştır.

Renkleri beyaz, gri ve kahverengi şeklinde olabilir. Stoneware çamur, az miktarda mika ve kuvars içeren kaolinit içerir. İllit ve simektit de sıklıkla bulunur. Pişirim tipi ve sıcaklık da rengi etkiler.

Stoneware çamur ile çalışmak oldukça zordur. Yüksek sıcaklıklarda pişirilirler. Porselen tetikleme sıcaklığı ve artış işlenebilirliğini düşürmek için çeşitli mineraller ile karıştırılmaları gerekebilir. Esas olarak sofra takımları, vazolar ve diğer dekoratif objeler oluşturmak için tornada ve döküm yaparak kullanılır.

Porselen Çamuru

Porselen çamuru, 1260 derecenin üzerinde ve en yüksek derece pişirilerek hazırlanan çamur türüdür. Kimyasal kompozisyonu açısından kil, felsdpar, slika gibi çeşitli malzemeler de eklenebilir. Stoneware çamurlardaki gibi pişirim esnasında geçirimsiz bir hale gelmektedir. Genellikle pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Çamur, çok ince taneciklerden oluşmaktadır. Bu nedenle ince detayların işlenmesi için çok uygundur. Aynı zamanda dayanıklı ve son derece sert bir malzemedir. Bu çamuru diğerlerinden ayıran en temel özellik ise yarı saydam bir görünümde olmasıdır.