Makale Başlıkları
Seramikte yapım aşamaları ve şekillendirme yöntemleri, seramik ile ilgilenen kişiler için en önemli konulardan bir tanesidir. Birbirinden farklı seramik şekillendirme yöntemleri ve seramik yapım aşamaları ile detaylı bir şekilde bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Seramik Yapım Aşamaları
Profesyonel bir şekilde seramik ürünler ortaya çıkartmak için aşağıdaki aşamaları en iyi şekilde gerçekleştirmelisiniz.
- Seramik yapımın ilk ve en önemli aşama çamurun yoğurulmasıdır. Yoğurma işlemi ile hava kabarcıklarının kaybedilmesi gerekmektedir. Aksi durumda şekillendirdiğiniz çamur fırında yüksek ısıda pişerken içinde kalan hava kabarcığı genleşir ve deformasyona sebep olur.
- Yoğurma aşamasından sonra ise çamurun aşağıda bahsedilen çeşitli yöntemler ile şekillendirmesi gerçekleştirilmektedir.
- Bir sonraki aşama rötuş süngeri aracılığı ile çeşitli düzeltmelerin gerçekleştirilmesidir.
- Kurutma aşamasında ürünün yumuşak bir naylon ile sarılıp yavaş bir şekilde kuruması sağlanmaktadır. Kurutma işleminin iyi bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde çatlaklar oluşur. Bunun için de zaman zaman naylondan çıkarılarak bir anda kurumasının önüne geçilmesi gerekir.
- Bir sonraki aşama birinci fırınlamadır. Seramik çamuru 950-1000 derece arasında fırınlanırken stoneware ve porselenler ise 1200-1300 derce arasında fırınlanmaktadır.
- Fırınlamadan sonraki aşama olan sırlama, seramiğin üzerine desen çizilmesi ve boyanması işlemidir. Bu işlemler daldırma, akıtma, fırçalama, püskürtme ve süngürleme gibi çeşitli yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi için “Seramik Renklendirme Yöntemleri Nelerdir?” başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
- İkinci fırınlama sırlama aşamasından sonra gerçekleştirilir. Fırınlama dereceleri birinci fırınlama ile aynıdır.
Tüm bu aşamalardan sonra seramik ürün hazır hale gelmektedir.
Seramik Şekillendirme Yöntemleri
Birbirinden farklı seramik şekillendirme yöntemleri genel olarak aşağıdaki gibidir.
Sucuk Yöntemi
Fitil, şerit ve çubuk yöntemi olarak da bilinen bu yöntemde el ile yuvarlanan uzun şeritler halini alan çamur, üst üste ya da farklı şekillerde dizilmektedir.
Plaka Yöntemi
Çamur ile plakaların açılmasından sonra ölçüm yapılarak plakalar kesilir ve şekil verilir.
Tornada Şekillendirme
Bir tornada çamurun dönmesi ve el ile şekillendirmenin gerçekleştirilmesi işlemidir. En sık tercih edilen yöntemdir.
Çimdikleme Yöntemi
Herhangi bir alet kullanmadan el ile şekillendirilme yöntemidir. El izlerini barındıran son derece özgün bir yöntemdir.
Döküm Yöntemi
Alçıdan elde edilmiş kaplara çamur dökülür ve ürünün alçı kalıbın şeklini alması sağlanır.