İçeriğe geç

Sır Nedir? Başlıca Sır Çeşitleri

sir-nedir-baslica-sir-cesitleri

Sır; seramik ürünlerin mukavemetini arttıran ve bu ürünlerin görsel olarak ön plana çıkmasını sağlayan dekorlama malzemesidir. Bunun yanı sıra, pişirim sonrası eriyerek bisküvi yüzeyle bütünleştiği için aşınma direncini destekler ve sertliği ciddi manada artırır. Böylece seramik ürün daha dayanıklı hale gelir. Gıdayla temasa uygun sır tercih ederseniz, pişirilen ürünü gönül rahatlığıyla gıdayla da temas ettirebilirsiniz.

Siz de seramik ile ilgileniyorsunuz ancak sır seçerken kararsızlık mı yaşıyorsunuz. Hazırladığımız bu makale doğru sır çeşidini seçerken size kılavuz olacak.

Başlıca Sır Çeşitleri

Seramik uygulamalarında tercih edeceğiniz sır çeşitleri hem özellikleri hem de görsellikleri bakımından çeşitlilik gösterir. Sır seçimlerinizde karşılaşacağınız temel sır çeşitleri aşağıdaki gibidir. Pek tabi bu çeşitler dışında farklı sır türleri de vardır ancak profesyonel seviyede seramikle ilgilenmiyorsanız öncelikle detaylandırdığımız temel sır çeşitlerine hakim olmanız gerekir.

Şeffaf (Transparan) Sırlar

Şeffaf sır, bisküvi pişirimi gerçekleştirilmiş ürünlere doğrudan uygulanır ve dekorlamadan ziyade mukavemet arttırıcı özelliğiyle tercih edilir. Adından da anlaşılacağı üzere şeffaf seramik sırı, piştikten sonra şeffaf bir hal alır ve altındaki deseni veya dokuyu gösterir. Pek tabi, daha sade bir görünüm elde etmek adına da şeffaf seramik sırı tercih edebilirsiniz. Şeffaf seramik sırları da kendi içlerinde parlak şeffaf (transparan) seramik sırı ve mat şeffaf (transparan) seramik sırı olarak ikiye ayrılır.

Beyaz seramik çamuruna uygulanmış parlak transparan sır ve mat transparan sır

Renkli Sır

Renkli seramik sırı, üretilen ürünün veya objenin dekorlanması için tercih edilir. Binlerce renk seçeneği arasından dilediğiniz rengi seçebilirsiniz. Ülkemizde ürünleri satılan onlarca yerli ve yabancı seramik sırı üreticisi firmanın renk kartelaları, hayalinizdeki rengi seçmeniz konusunda size yardımcı olacaktır.

Renkli sır ile sırlayacağınız ürününüz gıdayla temas edecekse, gıdayla temasa uygun sır tercih ettiğinizden emin olmalısınız. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz, Seramik Sırı Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Renkli sırlar da kendi içlerinde parklak renkli sırlar ve mat renkli sırlar olmak üzere ikiye ayrılır.

Renkli seramik sır çeşitleri bunlarla sınırlı değildir, farklı markalara ait yüzlerce farklı renk çeşidine ulaşabilirsiniz.

Vurgulayan Sır

Bisküviye uygulanan sır, yükseltilmiş kısımlarda incelecek formda tasarlanmıştır. Böylece kazıma gibi teknikler kullanılarak ortaya çıkan dokuların daha belirginleşmesi vurgulayan sır kullanımıyla mümkün olur. İngilizce’de breaking glaze olarak tasvir edilir, ülkemizde ise genel adı vurgulayan sır olarak adlandırılmıştır. Ürününüzde özellikle ön plana çıkarmak istediğiniz dokulu bir kısım varsa, bu alanda vurgulayan sır tercih edebilirsiniz.

Kazıma yöntemiyle oluşturulan bir desenin ortaya çıkması için vurgulayıcı sır tercih edilebilir.

Akıcı Sırlar

Akıcı seramik sırları, pişirme esnasında sıvılaşarak yüzeyde hareket eden ve yer çekiminin etkisiyle aşağıya doğru akan sır çeşitleri olarak bilinir. Akıcı seramik sırı, gereğinden fazla uygulanırsa fırın plakanıza kadar akar ve plakalarınıza zarar verir. Bu sebeple akıcı seramik sırı uygulamak diğer seramik sırlarına nazaran ustalık gerektirir. Aksi takdirde sırlama işleminiz bir fiyaskoyla sonuçlanabilir.

Akan seramik sırı uygularken, uyguladığınız miktara dikkat edin. Tecrübe sahibi değilseniz uygulama miktarını artırarak denemeler yapın.

Dokulu Sır

Doku, sırlama işleminde zaman zaman bir hata olarak da kabul edilmektedir. Ancak kendine has dokuya sahip sırlar (yani dokulu seramik sırları) hata olarak nitelendirilebilecek bu dokuları oluşturmak için özellikle tercih edilir. Başlık altında çatlamalı sırlar gibi çok tercih edilen seçeneklerin de bulunduğu dokulu seramik sırları farklı etkiler ortaya koymak ve ürünü farklılaştırmak adına tercih edilir.

Obje üzerinde görünen desen farklı sırların karıştırılmasıyla değil, tek çeşit sırın uygulanmasıyla elde edilmiştir.

Sır Altı Seramik Boyaları

Sır altı seramik boyaları, ürününüz dekorlamak için tercih edebileceğiniz alternatif bir çözümdür. Farklı renklerde yüzlerce çeşidi mevcuttur. Pişmiş bisküviye uygulanır ancak tek başına pişirilmez. Sır altı seramik boyası kullanarak dekorladığınız ürününüzü fırınlamadan önce transparan sır ile sırlamalısınız ki deseniniz transparan sır altında kalıcı olabilsin.

Tüm bu sır çeşitleri arasından size en uygun olanı seçmek istemez misiniz? O halde sizin için hazırladığımız hazır sır listesine göz atabilirsiniz!