İçeriğe geç

Seramik Nedir? Seramikle Neler Yapabilirim?

Seramik objeler; kil, toprak mineralleri ve su gibi doğal olarak bulunan seramik malzemelerin bir araya getirilmesi ile yapılır. Seramik ürünler el yapımı, çark fırlatma veya kalıba döküm teknikleri kullanılarak formlara dönüştürülmesiyle oluşturulmaktadır. Şekillendirildikten sonra, nesne yüksek sıcaklıkta bir fırında pişirilir. Fırınlama seramikleri onları sertleştirir ve ısıya dayanıklı hale getirir. Seramik objeler yapı malzemeleri, fonksiyonel yemek takımları, dekoratif heykeller ve daha fazlası olarak kullanılmaktadır.

Seramik sanatı bir sıfat olarak veya pişirildikten sonra kil nesneyi tanımlamak için bir isim olarak kullanılabilir. Aklınızdaki nihai projeye bağlı olarak seramikte kullanılan bir takım teknikler vardır. Seramik nesneler, döşeme, sarma ve sıkıştırma teknikleri kullanılarak elle yapılabilir. Çömlekçiler ayrıca simetrik çanak çömlek oluşturmak için çark fırlatmayı ve bir nesnenin katlarını oluşturmak için kayma dökümünü kullanır.

Seramik Sanatı ile Neler Yapılabilir?

Seramikten elde edilen yaygın örnekler çanak çömlek, çömlek, porselen ve kemik çinidir. Kil, seramik objeler oluşturmak için yaygın olarak bulunan hammaddelerden biridir. Farklı kil türleri ve farklı silika ve diğer mineral çeşitlerine sahip kil kombinasyonları, farklı seramik çanak çömlek türleriyle sonuçlanır.

Çanak Çömlek

Toprak kaplar, kristalin silikat bileşiklerinin kristal olmayan cam bileşiklerine bağlanması işlemi olan vitrifikasyona ateşlenmemiş çanak çömlektir. 18. yüzyıla kadar en yaygın seramik türü toprak çömleklerdi. Kil bazlı ve sırsız bir seramik olan pişmiş toprak, yaygın bir toprak kap türüdür. Bugün, tuğla, su boruları ve daha fazlasıyla birlikte pişmiş topraktan yapılmış saksıları yaygın olarak görüyoruz.

Stoneware

Stoneware, camsı veya yarı camsı bir seramiktir. Yani camsı görünmesi ve gözeneksiz hale getirilmesi için emaye ile kaplanmıştır. Safsızlıklar nedeniyle tipik olarak toprak tonu rengindedir ve normalde sırlıdır. 

Porselen

Porselen seramikler, genellikle kaolin kili gibi malzemelerin bir fırında 2.200 ila 2.600 Fahrenheit arasındaki sıcaklıklara ısıtılmasıyla yapılır. Porselen diğer seramik türlerine göre ısıya çok dayanıklı ve güçlü bir malzemedir. Bunun nedeni, ateşlendiğinde vitrifikasyon süreci ve silikat mineral mullit oluşumudur. Yaygın porselen seramik türleri, banyo ve mutfak karoları, kaplar, dekoratif heykeller ve daha fazlasıdır.