İçeriğe geç

Seramik ve Porselen Arasındaki Farklar Nelerdir?

Seramik ve porselen, en çok tercih edilen ve çeşitli alanlarda yaygın bir şekilde kullanılan ürünler arasında yer almaktadır. Bu noktada seramik ve porselen arasındaki farklar bireylerin en çok merak ettiği konulardan biridir. Şimdi gelin, seramik ve porselen arasındaki farkları detaylı bir şekilde inceleyelim.

Seramik ve Porselen Nedir?

Seramik, toprağın altında yer alan kayaların dış etkenlerden etkilenerek parçalanması sonucunda çeşitli maddelerin birleşimi ile oluşmaktadır. Kil, kaolen ve çeşitli minerallerin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi ile elde edilmektedir. Bunun yanı sıra porselen ise kil topraktan imal edilmektedir. Seramikten farklı olarak çok daha yüksek sıcaklıkta pişirilmekte olan porselen bunun yanı sıra üretim tekniği ve hammaddesi açısından da seramikten ayrılmaktadır. Porselen genel olarak sert porselen, yumuşak porselen ve Çin porseleni şeklinde 3 farklı çeşitte bulunmaktadır. Aynı zamanda porselen 1200 ile 1300 derece arasında fırınlanmaktadır.

Seramik ve Porselenin Farkları

Porselen genel olarak bir seramik çeşidi gibi kategorize edilse dahi bu iki ürünü birbirinden ayıran pek çok özellik bulunmaktadır. Günlük kullanımda ve özellik açısından bu iki ürünün sahip olduğu farklılıkları genel olarak aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Porselen ve seramik killi toprak ile çeşitli minerallerin pişirilmesi sonucunda elde edilmektedir. Fakat porselen ürünler, seramik ürünlere göre çok daha yüksek sıcaklıklarda pişirilir. Bu doğrultuda camsı bir yapının ortaya çıktığından bahsedebiliriz.
  • Porselen pürüzsüz bir yapıdadır. Bu doğrultuda seramiğin daha pürüzlü olduğunu ifade edebiliriz. Pürüzsüz bir doku elde edilmek istendiğinde porselen ürünlerin, kaymaya karşı ve pürüzlü bir doku isteniyorsa seramiğin kullanılması gerekir.
  • Porselen genel olarak ani ısı değişimlerine karşı daha dayanıklı bir yapıdadır. Porselen bir demlik ısı karşısında zarar görmezken seramik demlik ise çatlayacaktır.
  • Porselen genel olarak seramiğe göre çok daha açık renkli ve yarı saydam bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra seramik ise yapısı ve rengi ile ışık geçirmemektedir.
  • Seramik, duvar ve zemin kaplamalarında sık sık talep görmektedir. Buna karşılık porselen ürünleri ise yemek takımları ve elektronik devre bileşenlerinde sık sık görmek mümkündür.