İçeriğe geç

Seramik Fırını Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır? Ne Kadar Elektrik Tüketir?

seramik-firini-elektrik-tuketimi-nasil-hesaplanir

Enerji derecelendirmesi, elektrikli cihazları enerji verimliliklerine göre tanımlamak ve gruplandırmak için tasarlanmış bir göstergedir. Yani hangi cihazın çalışırken daha az enerji tükettiğini pratik ve sezgisel bir şekilde bilmenizi sağlar. Bu bilgiler, tüketicinin satın alma anında ilgili maliyet hakkında fikir sahibi olabilmesi için seramik fırınları üzerinde etiketler şeklinde belirtilir. Peki, seramik fırını elektrik tüketimi nasıl hesaplanır?

Seramik Fırını Ne Kadar Elektrik Tüketir?

Bir seramik atölyesi kurmayı planlıyorsanız; seramik fırını elektrik tüketimi hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Seramik endüstrisinde kullanılan fırınlar 800 ila 2000 derece arasındaki sıcaklıklarda pişirme imkânı sunduğu için kullanılan enerji oldukça fazladır.

Seramik fırınları yüksek miktarda elektrik tüketmesiyle ünlüdür ve birçok seramik üreticisi, kendi bireysel ev atölyelerini kurmak yerine ortak bir atölye kullanmanın gerekçesi olarak bu dezavantajı gösterir. Ancak, gerçekten seramik fırını elektrik sarfiyatı bu kadar yüksek mi?

Seramik fırınlarında elektrik tüketimi, seçeceğiniz fırına göre değişiklik göstermektedir. Herhangi bir seramik fırınının tükettiği enerji miktarı, çeşitli faktörlere göre farklılaşır. Fırının güç tüketimi, ekipmanın büyüklüğüne ve tasarımına bağlıdır. 220 voltluk standart bir ev prizinde çalışan küçük fırınlar genel olarak 1,5 ila 1,8 kilovat harcarken, orta boyutlarda bir fırın ise yaklaşık olarak 5 kW ya da 8 kW elektrik harcar. Bazı büyük fırınların elektrik tüketimi 11 kW kadar olabilir. Bundan dolayı bir seramik fırını satın alırken, ekipmanın enerji gereksinimlerini mutlaka kontrol etmelisiniz. Bu sayede seramik atölyesi elektrik faturası makul seviyelerde gelebilecektir.

Seramik Fırını Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Bir seramik fırını için belirli bir pişirme planının maliyetini hesaplamak adına bazı verilere ihtiyacınız var. İlk olarak elektrik sağlayıcınızın kilovat saat başına ne kadar ücret aldığını öğrenin. Ardından fırınınızın kaç kilovat tükettiğini belirleyin. Watt değerini öğrendikten sonra bu sayıyı 1000’e bölerek kilovata dönüştürün. Örneğin, 18.000 watt, 18 Kw yapmaktadır. Diğer aşamada ise pişirme planınızın kaç saat süreceğini hesaplayın. Ayrıca seramik fırını görev döngüsünü de belirlemeniz lazım. Seramik fırını elektrik tüketimi hesaplama işlemleri için saat başı maliyet, fırının kilovat değeri, program süresi ve fırının görev döngüsü gibi bütün verileri çarpın. Çıkan sonuç ise maliyeti verecektir.

Örneğin; Nabertherm TOP 80 seramik fırını saatte 5,5 kw elektrik tüketir. 13.12.2022 tarihi itibariyle İstanbul’da 1 kw elektrik ücreti vergiler dahil 1,74 TL’dir. Bu durumda seramik fırınınızın bir pişirimde 8 saat çalıştığını varsayarsak, bu pişirim için yaklaşık elektrik sarfiyatı aşağıdaki gibidir.

5,5 x 1,74 x 8 = 76,56 TL

Siz de fırınınızın kwh değerini ve bulunduğunuz şehirdeki güncel kwh ücretini öğrenerek yaklaşık bir hesaplamayı kolayca yapabilirsiniz.

Seramik Fırını Net Kwh Değeri İçin Akıllı Priz Kullanımı

Akıllı prizi akıllı telefonunuz üzerinden kontrol ve takip edebilirsiniz.

Seramik fırınınızın kwh değerini bilmiyorsanız, öğrenmek için akıllı priz kullanabilirsiniz. Akıllı priz, bir elektrik prizi olarak görünen ancak internet bağlantısı sayesinde kontrol edilebilen bir cihazdır. Akıllı prizler, mobil uygulamalar veya asistanlar aracılığıyla kontrol edilebilir ve evdeki eşyaların enerji kullanımını takip eder. Buna ek olarak, akıllı prizi internete bağlarsanız uygulama üzerinden akıllı prizi kapatıp açabilirsiniz. Bu sayede hem net enerji tüketiminizi görebilirsiniz hem de fırınınızından uzaktayken güvenli bir şekilde elektriğini kesebilirsiniz. İhtiyaçlarınızı karşılayacak bir akıllı priz arıyorsanız S-Link Swapp SL-05 16A Akım Korumalı Akıllı Priz 2.4 Ghz Wifi TUYA Destekli ürünü inceleyebilirsiniz.