İçeriğe geç

Sırlanmış Seramik Ürünümü Tekrar Sırlayabilir miyim?

sirlanmis-seramik-urunumu-tekrar-sirlayabilirmiyim

Sırlanmış seramiklerin tekrardan sırlanması başarısız bir sır pişirimi sonrası sık sık tercih edilmektedir. Beklentileri karşılamayan ya da hatalı olan sırlama işlemini yenilemek mümkün. Ancak seramiğin defalarca kez pişirilmesinin neden olacağı kırılganlığı dikkate alarak hareket etmekte fayda vardır. Bunun yanı sıra sırlarda kabarmalar ve bozulmalar meydana gelmesi de mümkündür.

Sırlı Seramik Ürünlerin Yeniden Sırlanması

Nedeni çok farklı olan ikinci sırlama işlemini ortaya çıkacak olumsuz sonuçları da düşünerek gerçekleştirmeniz çok çok önemli. Peki, bu süreçte nasıl bir yol haritası izlemeniz gerekir? İşte sırlı seramik ürünlerin tekrar sırlanması için izlenmesi gereken adımlar!

Zımparalama

Zımparalama işlemi, sırlanmış bir parçanın yüzeyinde pürüzsüzlüğü yakalamak ve daha kullanışlı bir yüzey elde etmek için tercih edilmektedir. Bu işlem yapılırken ortaya çıkacak tozları da hesaba katarak bir toz maskesi kullanmak oldukça avantajlı olacaktır.

Isıtma

 Zımparalama işlemi tamamlanan seramiği ısı tabancası ya da mikrodalgada 30 saniye boyunca ısıtarak sırlamaya hazır hale getirin. Sır uygulaması yaptıktan hemen sonra kurumaya bırakın ya da ısı tabancasıyla kurumayı sağlayın.

Tutkal

Ürün üzerine beyaz tutkal ya da benzer bir ürün uygulayın. Tutkalın kurumasını bekledikten sonra sır uygulaması yapın.

Nişasta

Sır uygulaması yaptığınız seramiğin üzerine nişasta püskürterek kuruma işlemine alın.

Saç Spreyi

Son aşamada bir kat saç spreyi uygulayarak kuruma işlemine bırakın. Ancak saç spreyi uygularken çok aşırıya kaçmamalısınız. Aksi takdirde sırlama işleminin beklendiği şekilde kaliteli olması beklenemez.

Sırlanmış Seramiklerin Tekrar Sırlanmasında Dikkat Edilecekler

Sırlanmış bir üründe ne kadar sıra ihtiyaç duyulduğunu dikkate alarak 1 ila 3 kat arasında değişen sır uygulanabilmektedir. Sır uygulamasının her katında bir öncekinin kurumasını bekleyerek hareket etmeye özen göstermelisiniz. Sır hazırlığı esnasında kullanacağınız sır bağlayıcı katkı maddeleri sırın yüzeye tutunmasını kolaylaştıracak bir seçenektir.

Sırlamada daldırma yöntemi tercih edilecekse sırların daha ince olduğu söylenebilir. Bu durumda renk kalitesini ve kalınlığı ideal seviyede tutmak adına birkaç kez daldırma işlemi tercih edilmelidir. Püskürtme işlemi tercih edilecekse tıpkı daldırmada olduğu gibi 3 kez püskürtme işlemi gerçekleştirilmelidir.