İçeriğe geç

Seramik Çamuru Neden Küflenir? Çamur Küfü Nasıl Önlenir?

Bir hobi olarak seramikle ilgileniyorsanız Seramik çamuru neden küflenir? sorusunu en az bir defa kendinize sormuşsunuzdur. Özenle hazırladığınız çamurun kapağını açtığınızda karşı karşıya kalacağınız küf canınızı sıkabilir. Ancak nedenleri iyi bir şekilde öğrenmek sizin için oldukça ayrıcalıklı bir deneyim sağlayacaktır. Şimdi seramik çamuru küflenmesi ile alakalı bütün merak ettiklerinize göz atalım!

Seramik Çamuru Neden Küflenir?

Doğal bir malzeme olarak seramik çamurunun doğallığını koruması ve kullanılabilir olması adına nemli kalması gerekmektedir. Nemliliğin sağlanmaması durumunda küflerin ortaya çıkması doğaldır. Çamurun türüne bağlı olarak seramik çamurunda ortaya çıkacak küf de farklılık göstermektedir. Küf türlerinin genellikle olumsuz olduğu kabul edilse de bazı küf türlerinin çamuru fonksiyonel anlamda desteklediğinden de söz etmek gerekir. Peki, seramik çamurunda ortaya çıkan küf gerçekten de zararlı mıdır?

Seramik Çamurunda Oluşan Küf Zararlı mı?

Küf oluşumu, seramikle ilgili ciddi bir sorun olsa da çamura kattığı özellikler düşünüldüğünde avantajlıdır. Çok nadir de olsa küfün alerjik reaksiyona neden olduğu unutulmamalıdır. Küfün solunum sorunlarına, burun ve boğaz tahrişine ve göz rahatsızlıklarına yol açması muhtemeldir. Küfün olumsuzluk yaratması doğal karşılanırken küfe karşı alerjinin mevcudiyeti seramik çamuru kullanımında titizlik gerektirir.

Seramik Çamurunda Ortaya Çıkan Küften Nasıl Kurtulursunuz?

Küf, çamurun plastikliğini arttırarak çalışma kolaylığı sağladığından pek çok seramikçi için bu durumu göz ardı etmek mümkündür. Ancak küfe karşı alerjik reaksiyonlar söz konusu oluyorsa bu durumu önlemek adına belli başlı çözümlerden faydalanmak muhtemeldir. Küf oluşumu için 9 ölçek suya 1 ölçek çamaşır suyu ekleyerek hazırladığınız karşımı çamurun yüzeyine püskürterek koruma sağlayabilirsiniz.

Küften korunma yöntemi olarak hidrojen peroksit kullanmak da oldukça ideal bir seçenek olarak dikkat çekecektir. Mantarı önleyen ve kullanışlı bir çözüm ortaya çıkaran bu uygulama sayesinde çamurda ortaya çıkan küf gibi olumsuzlukları giderebileceğinizi kesinlikle unutmamalısınız. Çevreye zararını düşünerek kimyasallardan arındıracağınız çamur için karbonat ve limon suyu gibi güçlü unsurları tercih edebilirsiniz. Asidik yönü ön planda olan sirke de bu konuda oldukça özeldir.