İçeriğe geç

Seramik Fırını Yüklerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Seramik fırını yüklemek

Seramik fırını yüklerken, doğru ve kaliteli pişirme yapabilmek için titizliğin ön planda olması gerekir. Pişirmeden arzu edilen performansı almak adına detaylı ve özenli gerçekleşecek olan yükleme işlemi sonrasında elde edilecek olan sonuçlar mükemmel olacaktır. Peki, başarılı bir yükleme işlemi nasıl gerçekleşir?

Seramik fırınında pişirme yapılmadan önce ürünlerin aynı sıcaklık değerlerinde pişirilmesi gerektiğinden emin olmalıdır. Aksi takdirde farklı sıcaklık değerleri gerektiren ürünlerin beklenen sonuca ulaşamamasına yol açar. Bu nedenle de ısı eğrisini dikkatli bir şekilde değerlendirmekte yarar vardır.

Seramik fırına yükleme öncesinde rafları tek tek kontrol etmeye özen göstermelisiniz. Buradaki çatlaklar sorunlara yol açacağından temizliği sağlamalısınız. Öte yandan sır ve test pişirme işlemlerinde plaka koruyucu kullanmayı deneyebilirsiniz.

Seramik Fırını Yüklerken Boşluklar Nasıl Olmalı?

Yüklenecek olan fırının türü ve özellikleri ayırt edilmeksizin boşlukların iyi ayarlanmış olması gerekmektedir. Hava akımını engellemenin ısı dağılımını önleyeceğini unutmadan boşlukları iyi bir şekilde planlamalısınız. Fırın tabanında ısıtıcının olmadığı durumlarda 2,5 cm yüksekliğinde ayaklar tercih edilebilir. Aksi takdirde en az 5 cm yüksekliğinde raf kullanılmalıdır.

Ürünlerin yüklenmesi sırasında iç yüzeye temasın engellenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede hem ürünler hem de rafların duvarlardan en az 2,5 cm ve fırın kapısından en az 5 cm uzak olması şarttır.

Ürün Tipine ve Amaca Göre Yükleme

Seramik fırınının yüklenmesi esnasında nasıl bir uygulama yapılacağının da kararlaştırılması gerekmektedir. Bisküvi pişirimi ile sır pişirimi için yapılacak olan yükleme birbirinden farklı olacaktır. Bisküvi pişirimi yapılacaksa ilk ve en önemli şart ürünlerin tamamen kuru olmasıdır. Bunun yanı sıra bisküvi pişirimi ile alakalı olarak görece sık yükleme yapılması mümkündür. Sır pişirimi için yükleme gerçekleştirileceğinde aranın açık olması gerekmektedir. Bu çerçevede en az 1,5 cm mesafe olması gerektiği unutulmamalıdır. Sır pişirimi konusunda yeni bir sır deneyecekseniz kuru bir seramik parçası üzerine yerleştirerek pişirme işlemi yapabilirsiniz. Bu sayede oluşacak zararlar fırına ve raflara etki etmeyecektir. Titiz ve dikkatli bir sürece işaret eden seramik fırını yükleme sürecini dikkatli bir şekilde ele almalısınız.