İçeriğe geç

Seramik Fırını Elektrik Tesisatı Nasıl Olmalıdır? Monofaze ve Trifaze Seramik Fırını Nedir?

seramik-firini-elektrik-tesisati-nasil-olmalidir

Seramik fırını elektrik tesisatı çok önemli bir konudur. Seramik üretimine başlayacaksınız; elektrik tesisatı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Seramik fırınlarının güvenli bir şekilde kurulması ve kullanılabilmesi adına uygun elektrik tesisatı gereklidir. Seramik fırınınızı faz, voltaj ve amperaj bakımından elektrik sisteminize uygun olacak şekilde seçmelisiniz.

Monofaze Seramik Fırını Nedir?

Monofaze seramik fırını sıklıkla tercih edilen seramik fırını tipidir ve ev tipi seramik fırını olarak da bilinir. Alternatif akıma ek olarak bir nötr hat ve bir adet fazdan meydana gelen elektrik beslemesi içeren bir seramik fırınıdır. Ülkemizde 220 volt gerilim ve 50 Hz. hız şeklinde çalışmaktadır. Bu seramik fırınları tek fazlı şekilde işlev görmektedir. Ayrıca gerilim tipi 220 volt olarak bilinen bu fırınlar 230 volta kadar desteklemektedir. Monofaze fırınlarda devreyi oluşturabilmek için iki farklı kablo kullanılmaktadır. Bu kablolardan biri nötr, diğeri ise fazdır. Bu tip fırınlarda faz elektrik akımını iletir, nötr ise akımın dönüş yolu olarak fonksiyon gösterir.

Trifaze Seramik Fırını Nedir?

Trifaze seramik fırını da çoğu insanın tercihleri arasındadır ve sanayi tipi seramik fırını olarak da bilinir. Bu seramik fırınları üç faz şeklinde çalışmaktadır. Türkiye’de 380 volt gerilime sahip sanayi elektriği kullanır. Monofaze fırınlarda manyetik alanda dönen bir bobin bulunur. Ancak trifaze fırınlarda ise üç tane bobin yer almaktadır. Bu bobinler 120 derecelik açıyla birbirlerine yerleştirilmiştir. Çok fazlı sistemle çalışan seramik fırınlarında sistem dalgalanması meydana gelmediği için avantajlı bir seçimdir.

Seramik Fırını Elektrik Tesisatı Nasıl Olmalıdır?

Seramik fırını tesisatı ev tipi tesisat ve sanayi tipi tesisat şeklinde olabilir. Konut ortamında elektrik 240 volt olacaktır. Dolayısıyla elektrik de 240 volt sunacağından dolayı ev tipi seramik fırını uygun bir seçimdir. Bununla beraber endüstriyel bina ve okullar için çoğunlukla 208 voltluk kablolar tercih edilir ve bu alanlarda da sanayi tipi seramik fırını kullanılmaktadır. Seramik fırınınızın doğru voltajla eşleşmesi çok önemlidir.

Elektrikli fırın ısıtma unsurları 240 ya da 208 volt şeklinde derecelendirilmiştir. Çok fazla dalgalanma olması, fırının ideal sıcaklığa erişme kabiliyetini olumsuz anlamda etkiler. Ayrıca ısıtma elemanlarının kullanım ömrünü de düşürür.