Makale Başlıkları
Seramik kursu, el becerisi olan pek çok insanın katılmak istediği kurslardan bir tanesidir. Kimbilir, toprağa hayat vermek anlamına da gelen seramik sana sizin için de harika bir hobiye dönüşebilir. Peki, bir seramik kursunda sizi neler bekler? Seramik sanatıyla tanışmak için neden seramik atölyesine ihtiyaç duyulur? Bütün detaylara daha yakından bir göz atalım!
Seramik Kursunda Neler Öğrenebilirsiniz?
Seramik kursunda alacağınız eğitim iki temel başlık altında gruplanabilir. Bunlar şekillendirme ve dekorlama süreçleridir. Şekillendirme sürecinde, tercihinize ve talebinize göre çimdikleme, sıvama, sucuk, kalıp alma gibi yöntemleri öğrenebilirsiniz. Her bir şekillendirme yöntemi, üretim sürecinizde size farklı kolaylıklar ve esneklikler sağlayacaktır.
Dekorlama sürecinde ise seramik sırlarını deneyimleme şansınız olur. Adıyla müsemma, sır kelimesi bir gizemi ifade eder. Seramik dekorlarken kullandığımız boyalara da, ancak pişirdikten sonra son halini görebildiğimiz için sır denmiştir. Şekillendirdiğiniz objeye sırdığınız sır fırına girmeden önce mavi ancak fırından çıktıktan sonra mor olabilir. Belirli bir sıcaklıkta hedeflendiğiniz renge ulaşırken, o sıcaklığın altında veya üstünde farklı sonuçlar elde edebilirsiniz. Seramik sırları sonsuz bir dünyadır. Katılacağınız seramik kursunda seramik sırları hakkında bilgiler edinebilir ve farklı sır türlerini tecrübe edebilirsiniz.
Seramik Kursu Hangi Amaçları Taşımalı?
Seramik kursları, kişilere hobi edindirmek yanında yeni sanatçıların ortaya çıkışında da etkilidir. Bu doğrultuda bir seramik kursunun genel amaçları aşağıdaki şekilde olmalıdır:
- Seramik sanatının tanıtılması ve sevdirilmesi,
- Seramik ekipmanlarının tanıtılması ve doğru kullanımlarının öğretilmesi,
- Seramik çamur çeşitlerinin tanıtılması ve deneyimleme imkanı sunulması,
- Tercih edilen çamur türüne ve üretilecek ürüne göre uygun şekillendirme yöntemlerinin öğretilmesi,
- Tamamlanan ürünün pişirme süreci hakkında bilgi verilmesi, pişirme sürecinin deneyimlenmesi,
- Sırların ve sır çeşitlerinin tanıtılması,
- İlk pişirim sonrası dekorlama sürecinde sır kullanımının ve sırlama tekniklerinin öğretilmesi,
- Dekorlama sonrası ikinci pişirim sürecinin deneyimlenmesi,
- Üretim sonrası olası hataların ve eksiklerin tespiti ve yönlendirmelerin yapılması,
- Bu konuda uzmanlaşmak isteyen kişilerin yönlendirilmesi
Eğer siz de bir kursa katıldığımda beni neler bekliyor diyorsanız, iyi bir seramik kursu tercih etmeniz halinde yukarıda paylaştığımız süreçleri deneyimleyebilirsiniz ve öğrenebilirsiniz. Seramik sanatı ile alakalı tüm bu detayları öğrendiyseniz sizin için artık seramik çamuruyla yeni ürünlere hayat vermek mümkün olacaktır. Böylece seramik sanatı sizin adınıza daha ciddi bir heyecana dönüşecektir.
Seramik Kursu Ücretsiz mi?
Yeni bir sanat ve meslek öğrenmek olarak da kabul edilen seramik kursunun ücretsiz olup olmadığı oldukça önemli bir detaydır.
Özel seramik atölyeleri tarafından gerçekleştirilen kurslar genelde ücretlidir. Çünkü bu tür atölyeler sizin için çözüm sunarken bir yandan da üretim süreçlerine devam etmek için para kazanmak zorundadır. Diğer yandan belediye ve sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen kurslar genelde ücretsizdir. Fakat bu kurslara talep çok fazladır ve sınıflar özel kurslara göre daha kalabalıktır, teknik imkanlar ise özel kurslara göre yetersiz kalabilir. Bütçenize ve seramik öğrenme isteğinize bağlı olarak hangi alternatifi tercih edeceğinize karar verebilirsiniz.
İstanbul seramik kursu araştırması ile çevrenizdeki atölyeleri hemen keşfedin!