İçeriğe geç

Seramik Sırı Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyim?

seramik-siri-tercih-ederken-nelere-dikkat-edilmeli

Seramik sırı seçmek, sanatsal ve pratik hususları içerir. Seramik ürünlerinizi sırlamanın sanatsal yönü çok heyecan verici olabilir. Çünkü güzel görünen bir şeyler üretmek çoğu insan için harika bir duygu. Ancak ürününüz için doğru seramik sırı tercih edilmezse veya yanlış uygulama yapılırsa ortaya çıkacak sonuç can sıkıcı olabilir. Bu yüzden mevcut seramik sırı çeşitlerinin anlaşılması, doğru seçim yapmak adına çok önemlidir.

Seramik Sırı Tercih Ederken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hazır seramik sırı kategorisinde farklı çeşit ürünler bulunmaktadır. Bu sebeple hazır seramik sırı satın alırken çeşitli detaylar göz önünde bulundurulmalı ve buna göre seçim yapılmalıdır. Seramik ürünlerinizin nasıl görüneceğini düşünmek önemli olsa da ilk olarak pratiklikle ilgilenmeniz gerekir. Seramik sırı satın alırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde açıklanabilir:

  • Pişirim yapılacak sıcaklık: Tıpkı kil gibi sırlar da farklı sıcaklıklarda fırınlanmaktadır. Sırların, uygulandığı ürüne düzgün olarak yapışması ve yüzeyde sağlıklı erimesi için belirli bir sıcaklığa ulaşması çok önemlidir. Farklı fırınlama dereceleri üç ana kategoride gruplandırılır. Bunlar düşük, orta ve yüksek şeklinde isimlendirilir. Örneğin düşük ateş, daha düşük sıcaklık aralığındadır. Yüksek ateş sırları ise daha yüksek sıcaklık gerektirir. Düşük ateş sırları 999-1060 derece, orta ateş sırları 1186-1222 derece, yüksek ateş sırları ise 1263-1305 derece sıcaklığa gereksinim duyar.
  • Fırın türü: Elektrikli seramik fırını ve gazlı seramik fırını olmak üzere iki tür seramik fırını çeşidi vardır. Elektrikli fırında pişirilen sır, gazlı fırında pişirilen aynı sırdan son derece farklı sonuç verebilir. Bu yüzden tercih ettiğiniz sırın hangi fırınlar için uygun olduğunu bilmelisiniz.
  • Dekoratif sır mı işlevsel sır mı: Yemek yemeye uygun ürünler üretebilirsiniz ya da dekoratif objeler tasarlayabilirsiniz. Ürününüz işlevsel olacak ise seramik sırı gıdaya uygun olmalıdır. Gıdaya olmayan sırlar ile gıda tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
  • Kurşun: Sırda kurşun yer alması, parlak yüzeyler ve renkler ile ilişkilendirilir. Aynı zamanda sağlık endişelerini de beraberinde getirebilir. Seramik sırı seçimi esnasında bu detayı da göz önünde bulundurmalısınız. Özellikle gıdaya temas edecek ürünlerde kesinlikle kurşun içeren sır kullanılmamalıdır.
  • Sır türü: Dokulu, akışkan, opak, şeffaf sır gibi pek çok farklı seramik sır çeşitleri vardır. Üretim şeklinize uygun bir sır seçtiğinizden emin olun. Her ne kadar pişirim sonrası nihai sonucu görecek olsanız da, satın almadan önce ilgili markaya ait renk kartelasını incelemeyi ihmal etmeyin.

Hazır Seramik Sırı Markaları Nelerdir?

duncan hazır seramik sırı pure brilliance clear serisi

Seramik sırı satın alırken marka da önemli bir kriterdir. Seramik sırı markaları oldukça fazladır. En çok tercih edilen seramik sırları arasında şunlardan söz edebiliriz: Duncan seramik sırı, Botz seramik sırı, Mayco seramik sırı. Bunlar çoğu sanatçının bir numaralı tercihleri arasında yer almaktadır.

Hazır Seramik Sırı İçin Alternatif : Toz Seramik Sırı

Toz seramik sırı, hazır seramik sırına göre daha ekonomik bir alternatiftir. Ancak hassasiyetle hazırlanmadığında ve uygulanmadığında, ortaya çıkan sonuç tatmin etmeyecektir. Dikkat edilmesi gereken detaylar şu şekildedir:

  • Doğru su miktarı: Toz seramik sırının uygulamaya hazır hale getirilmesi için suyla karıştırılması gerekir ancak doğru miktarda su eklemek çok önemlidir. Bu sebeple satın aldığınız yerden ne kadar su eklemeniz gerektiği bilgisini mutlaka edinin. Şayet bu bilgiye ulaşamıyorsanız deneme yanılma yoluyla doğru miktarı belirlemelisiniz.
  • Pişirim sonrası tutarlılık: Üreticiler toz seramik sırı reçetelerini her ne kadar sabit tutmaya çalışsa da minör farklılıklar dahi farklı sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu sebeple toz seramik sırı satın alırken, ürün serisi sırlayacaksanız, ihtiyacınız olan sırı tek seferde almanız doğru olacaktır. Aynı seri ürün için birkaç turda satın alma yaparsanız ortaya çıkacak sonuçta minör farklılıklar (renk tonu farkı, yeterli su miktarı vs.) ortaya çıkabilir.
  • Tekrar kullanım öncesi: Kullanıma hazırladığınız toz seramik sırının kullanı sonrası artması halinde kapaklı ve hava almayacak bir kapta saklayabilirsiniz. Ancak bekleme sürecinde sır dibe çökeceği için tekrar kullanım öncesi, karışım homojen hale gelene kadar karıştırmak gerekir. Karıştırdıktan sonra kabın dibinde sır tortusu kalmamalıdır.

Hazır Sır Nereden Alınır?

Hazır seramik sırı hobi malzemeleri satan mağazalardan, seramik malzemeleri satan yerlerden ve internetten satın alınabilir. Orjinal ürün garantisi, iade imkanı vb. detaylar gözetildiğinde internetten almak da tercih edilebilir bir alternatiftir. Özellikle daha önce kullandığınız ve devamına ihtiyaç duyduğunuz bir seramik sırı satın alacaksanız internetten satın almak öncelikli tercihiniz olabilir. Sizin için hazırladığımız hazır seramik sırı listesine aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.