Döküm Yöntemi Nedir? Döküm Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Döküm yöntemi nedir ve bu yöntemle seramik yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Mükemmel eserler yaratmanın sırları ve daha fazlası burada!

Döküm yöntemi, seri üretimde kullanılmak üzere ayrıştırma işlemi gerçekleştirilmiş az su oranına sahip sıvı çamurun kalıplara dökülmesiyle şekillendirilmesi anlamına gelecektir. Seri üretimi kolaylaştıran bir teknik olarak kabul edilen döküm, ekipman ve makine ihtiyacını da ortadan kaldırmaktadır. Bu sayede sanki bir makineden çıkmış onlarca hatta yüzlerce benzer ürün tasarlamak mümkündür.

Döküm yönteminin kullanılması elle şekillendirilmesi çok zor olan ürünlerin tasarlanması adına tercih edilmektedir. Esnek bir şekillendirme yöntemi olarak da kabul edilen döküm sistemi sayesinde birbirinden özel tasarımlar gerçekleştirilmesi mümkündür. Bu çerçevede üretimi kusursuzlaştırmak adına döküm yöntemlerinden fayda sağlamak oldukça özel olacaktır.

Döküm Yöntemi İle Üretimde Kullanılan Çamur Hangisidir?

Döküm yöntemi ile uyumlu bir çamur tercih ederek kaliteli sonuçlar elde edebileceğinizi unutmamanız gerekir. Bu çerçevede en önemli detay hamuru ister sıvı olarak ister toz olarak satın alabilecek olmanızdır. Toz halinde satılan döküm çamurunu uyarıları dikkate alarak hazırlamanız mümkündür. Dökümde kullanılacak olan çamurun kalıptan çıkarıldığında ayakta kalabilmesi ve kalıba döküldüğünde de kalıbın şeklini alması gerekmektedir.

Döküm yöntemine uygun olmayan çamurlara bakıldığında ilk sırada yer alan çamur tipi şamotlu çamurdur. Şamotun akışkanlık üzerinde olumsuz etkiler yaratması ve karıştırma ekipmanlarını aşındıracak bir etkisinin de olması söz konusu olur. Bu çerçevede döküm işlemi yapılmadan önce mutlaka doğru çamurun tercih edildiğinden emin olunmalıdır. Bu sayede daha başarılı bir sonuca ulaşmak mümkün olacaktır.

Döküm İşlemi Nasıl Gerçekleştirilmektedir?

Çamurun dökülmesi ve kalıplara tutturulması işlemi için titiz bir süreç gerekmektedir. Bu çerçevede aşağıdaki adımları izlemek gerekmektedir.

  • Dökümde önce kalıpların içi temizlenmiş olmalıdır,
  • Kalıpların içi basınçlı hava ile temizlenmelidir,
  • Kalıpların döküm sırasına göre dizilmesi ve ağırdan hafife doğru işlenmesi gerekmektedir,
  • Döküm öncesinde çamuru karıştırarak ideal yapıyı elde edin,
  • Dökme işlemini yavaşça ve sıçratmadan gerçekleştirin,
  • Döküm doğru kalınlığa ulaşana dek çamur eklenmeli,
  • Hava koşullarına bağlı olarak 2 – 4 kere doldurulan kalıbı daha sonra sertleşmeye bırakın,
  • Çamurun alçı kalıptan ayrılmasıyla kalıbı çıkarabilirsiniz.

Bütün süreci titizlikle gerçekleştirmeniz gerektiğini unutmayın!