Makale Başlıkları
Seramik dendiğinde akla, parlak ve rengarenk kaplar gelmektedir. Peki, bu rengarenk seramikler nasıl renklendirilir? Seramik renklendirme yöntemleri nelerdir? Gelin hep birlikte tüm detayları inceleyelim.
Sırlama ile Seramik Renklendirme
Sırlama, renk ve doku seçeneklerinin yoğun bir şekilde sunulması nedeni ile seramik renklendirmede en fazla kullanılan yöntemdir. Adeta ucu bucağı olmayan bir teknik olan sırlama, kendine özgü özelliklere sahiptir. Seramik ürünlerin sırlanarak fırınlanması sonucunda çok daha dayanıklı bir yapıya sahip olacağını ifade edebiliriz. Ham sırlı bir seramik ürünün pişirildikten sonra pul pul dökülmesi mümkündür.
Sır Üstü Dekor Boyama
Sır üstü dekor boyalar ham sırın üzerine ve pişmiş sırın üzerine olmak üzere 2 şekildedir. Yeni bir katman olarak uygulanan ham sır üstü dekor boyaları fırınlama için uygundur. Söz konusu teknik aynı zamanda mayolika olarak da bilinmektedir. Pişmiş sır üstü boyamada ise kolay eriyen ve farklı pişirim sıcaklığına sahip olan ürünler kullanılmaktadır. Bu boyalar bol miktarda kurşun içermektedir. Bu sebeple gıda tüketimine uygun değildir.
Sır Altı Dekor Boyama
Henüz fırınlanmamış olan ürünlere sırlamadan önce renk vermek için tercih edilen bir yöntemdir. Alt katmandaki desenlerin ve canlı renklerin kapanmaması için transparan (şeffaf) sır uygulaması yapılır. Sır altı boyalar ile istediğiniz rengi oluşturabilirsiniz.
Astarlama
Astarlama, ıslak ürünün süslenmesi, iki boyutlu bir tasarım elde edilmesi, ürüne renk ve doku katılması gibi amaçlar ile kullanılmaktadır. Seramik ürün henüz hafif nemli yapıdayken ya da deri sertliğindeyken astarlama yapılmaktadır.
Doku Çalışmaları
Seramik ürünler son derece yoğun şekilde dekoratif ürün olarak kullanılan ürünlerdir. Boyama işlemlerinin yanı sıra doku çalışmaları ile de seramik ürünlerin eşsiz bir görünüme sahip olması sağlanabilmektedir. Bu noktada ürünlerin dekoratif bir şekilde kullanılması için doku çalışmaları ile renklendirmenin birbirine uygun bir şekilde yapılması önemlidir. Islak seramik yüzeye çeşitli aletler ile çeşitli şekiller ile temas ederek dokusunun farklı bir görünüme sahip olması sağlanabilecektir.
Siz de seramik renklendirme yöntemleri ile kendiniz için en uygun seramik ürünleri hazırlayarak el emeği bir ürüne sahip olabileceğinizi unutmayın.